İş dünyasının ve kurumlarının bugün ve gelecekte en hayati ihtiyacı, tüm paydaşlarına karşı güven inşa etmek. Kurumsal yönetişim, sürdürülebilir güven inşa etmenin temelini oluşturuyor.
Argüden Yönetişim Akademisi, kurumlara duyulan güvenin artması sağlamak misyonu ile 2014 yılından bu yana önemli çalışmalara imza atıyor. ‘Sürdürülebilirlik Yönetişim Karnesi’ de bu çalışmalardan biri.
Almanya, Amerika, İngiltere, Çin, Güney Afrika ve Türkiye borsalarının sürdürülebilirlik endekslerinde bulunan 150 halka açık şirketin, halka açık verilerinin incelenmesi ile hazırlanan araştırmada, sürdürülebilirlikte en iyi olan şirketler değerlendiriliyor.
Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, “Hedef, en iyi uygulamaların ön plana çıkarılarak, yaygınlaşmasına katkıda bulunmak” diyor.
Şirketler tarafından açıklanan bilgilere dayanana karne hem şirketlerin sürdürülebilirlik alanında ne yaptığını, hem de bu süreci nasıl yönettiklerini analiz ediyor. Bir yandan sürdürülebilirlik politikalarının sürdürülebilirliği hakkında bilgi veriyor, diğer yandan iyi örnekleri ön plana çıkararak, sürekli gelişime destek oluyor.
Londra’da düzenlenen Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC)’nin küresel konferansında tanıtılan ‘Sürdürülebilirlik Yönetişim Karnesi’, Tırsan, Garanti BBVA, Akkök Holding, Borusan, Çalık Holding, Altınbaş Üniversitesi ve ARGE Danışmanlık'ın katkıları ile gerçekleştirilmiş.
Sürdürülebilirlik alanındaki en kıymetli isimlerden biri olan Küresel Raporlama İnisiyatifi ve Entegre Raporlama Konseyi Onur Başkanı Mervyn E. King ise karne için, “Bu çalışmanın gönüllü elçisi olmaktan memnuniyet duyarım” yorumunda bulunmuş.
Eylül ayında Singapur’da düzenlenecek olan Asya Sürdürülebilirlik Raporlaması Konferansı’nda 4 ayrı panelde konuşulacak olan karne, Johannesburg Borsası’ndan da benzer bir davet almış. Karne aynı zamanda, TÜSİAD’ın önerisiyle B20 Tokyo Zirvesi’nde iyi örnekler arasında da yer alıyor.
Sürdürülebilirlik çalışmaları yönetişim merceğinden değerlendiriliyor
Sürdürülebilirlik Yönetişim Karnesi’nin hazırlanma sürecini ve sonuçlarını Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Argüden ve Araştırma Direktörü Dr. Fatma Öğücü Şen’den dinliyoruz:
Karne; doğal kaynaklar, gıda, ilaç, enerji hizmetleri, kimya, makine ve ekipman, otomotiv, perakende, telekomünikasyon ve tüketim ürünleri olmak üzere 10 farklı sektörden, 150 küresel şirketin sürdürülebilirlik çalışmalarını yönetişim merceğinden değerlendiriyor.
Değerlendirme sürecinde 300’e yakın soruya cevap aranıyor. Bu sorulardan bazıları şöyle:
· Şirketler sürdürülebilirlik performanslarını nasıl raporluyorlar?
· Sadece raporlama yılına ait sonuçları mı, eğilimleri mi, yoksa gelecek hedeflerini de raporluyorlar mı?
· Paydaş katılımı sağlanmış mı?
· Uygulama süreçlerine çevre, toplum, yolsuzlukla mücadele gibi konular dâhil ediliyor mu?
İlgili Kişiler