• Bültenimize Kaydolun

Gençlik Politika Okulu

Gençlik Politika Okulu ile 18‑30 yaş arası gençlerin entelektüel kapasitelerini güçlendirerek politika yapım sürecine aktif katılımlarını desteklemeyi hedefliyoruz.

Gençlik Politika Okulu

Yaşadıkları semti sürdürülebilir ve yaşanabilir kılmak için sorumluluk üstlenen gençlerin iyi yönetişim, politika oluşturma, savunuculuk ve kampanya yürütme konularında gelişimlerine katkıda bulunduğumuz eğitimin ilkini Kasım 2022-Şubat 2023 aralığında gerçekleştirdik.

Esenyurt Kent Konseyi ve Esenyurt Alternatif Kültür ve Sanat Derneği iş birliğinde gerçekleşen eğitimi Ulusal Demokrasi Enstitüsü (NDI-National Democratic Institute) destekledi. Eğitimde Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Pınar Ilgaz iyi yönetişim konusunda, daha önce Avrupa Konseyi'nin gerçekleştirdiği Katılımcı Demokrasi Okulu'ndan mezun olan Akademik Kurul Üyemiz Dr. İnan İzci ve Proje Uzmanımız Dr. Merve Ateş Eren politika oluşturma konusunda eğitmen olarak yer aldı. Savunuculuk konusunu Nigar Ayyıldız ele alırken kampanya konusunu ise Bilge Seçkin Çetinkaya aktardı. Ayrıca Proje Uzmanımız Melis Türker de UChange oyununu organize etti ve kolaylaştırıcılığını üstlendi.

Eğitimin amacı sivil toplum kuruluşlarının ve yurttaş meclislerinin eğitim programları ve akran öğrenimi faaliyetleri yoluyla katılımcı demokrasi uygulamalarını geliştirmelerine olanak sağlayacak şekilde kapasitelerini geliştirmekti. Ayrıca eğitimin sonunda Türkiye'de 18-30 yaş arası gençlere özel hazırlanan rehber de gençlerin sivil katılım kültürlerini geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Eğitim sırasında Avrupa Konseyi'nin UChange oyunu, katılımcıların karar verme sürecini daha iyi anlamalarını ve kendi politika önerilerini geliştirmeleri, siyasi karar alma süreçlerine olan ilgisini ve farkındalığını artırmaları için kullanıldı. Ayrıca eğitim içinde gerçekleştirilen grup çalışmalarıyla katılımcıların deneyimleyerek öğrenmelerine imkan sağlandı. Eğitim sonunda görme, işitme ve konuşma engelli öğrencilere ilkokul ve ortaokul seviyesinde ücretsiz sağlık taraması yapılması, engelli bireylerin eğitime erişiminin iyileştirilmesi, daha fazla yeşil kamusal alan yaratılması ve Esenyurt'ta yurt yaşamı için farklı seçenekler sunulması gibi politika önerileri geliştirildi.