• Bültenimize Kaydolun

Sivil Toplumda İyi Yönetişim: İlk Mezunlar Adana’dan

Adana Kent Konseyi iyi yönetişim ve yaşam kalitesini geliştirmede önemli bir adım attı. Faaliyetlerini Boğaziçi Üniversitesi Vakfı çatısı altında yürüten ve kâr amacı gütmeyen Argüden Yönetişim Akademisi, Adana Kent Konseyi işbirliği ile düzenlediği “Sivil Toplumda İyi Yönetişim Sertifika Programı” ilk mezunlarını verdi.

Sivil Toplumda İyi Yönetişim: İlk Mezunlar Adana’dan

Bu haber 1 Kasım 2017'de Bölge Gazetesi'nde yayınlanmıştır.

Katılımcı demokrasinin yapı taşı olan sivil toplumu yetkinleştirmeyi hedefleyen eğitim ilk kez Adana’da gerçekleştirildi. Faaliyetlerinde demokratik katılımın yaygınlaştırılması ve çok aktörlü yönetişim anlayışını benimseyen Adana Kent Konseyi, eğitime ev sahipliği yaptı. 

Adana Büyükşehir Belediyesi 75. Yıl Sanat Galerisi’nde gerçekleşen mezuniyet töreninde yerel yönetimler ve kamu kurumların liderlerinin yanı sıra Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ramazan Akyürek, Adana Kent Konseyi Başkanı Ömer Güner Sazak, Genel Sekreter Ekrem Aslan, Argüden Yönetişim Akademisi Kurucusu Dr. Yılmaz Argüden ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Ilgaz katıldı. 

Adana Büyükşehir Belediyesi eğitime verdiği desteklere devam ediyor

Törende açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ramazan Akyürek, toplumların gelişmesinin yolunun birey ve kurumların gelişmesinden geçtiğini vurguladı. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin sivil toplumun ve kamunun daha fazla yetkinleşmesi için desteklerini devam ettirecekleri haberini paylaştı.

Programın zengin içeriğinden ve sonuçlarından bahseden Kent Konseyi Başkanı Ömer Güner Sazak; “Eylül ayında başlayan eğitim, beş hafta içinde toplam 11 günde tamamlanmıştır. 300'ü aşkın başvuru arasından titizlikle seçilen katılımcılarımız, Türkiye'nin önde gelen akademisyenleri, sivil toplum ve kamu liderlerinin verdiği derslerle sivil toplumda iyi yönetişimin incelikleri hakkında detaylı bilgiye sahiptir.” diye belirtti.

 “Adana'da bir ilki gerçekleştirdiğimiz Argüden Yönetişim Akademisi'ne bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu vesileyle, çalışmalarımıza her zaman inanan ve tam destek veren Adana Büyükşehir Belediyesi'ne, ilçe belediyelerimize ve bu eğitimi önemseyen tüm STK temsilcilerine teşekkür ediyorum.” dedi. 

Güvenin olmadığı toplumlarda kalkınma da olmaz

Açılış konuşmasında Argüden Yönetişim Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı “İyi yönetişim, yaşam kalitesini artırmanın ve sürdürülebilir başarının temelidir. Ulusların yükselmesi ancak kapsayıcı kalkınma ile mümkündür. Güven ortamının gelişmediği toplumlarda kapsayıcı kalkınma sağlanamaz” yorumunda bulundu. “Sivil toplum kuruluşlarının kendi sürdürülebilirliği, etkili kaynak yaratma ve işbirlikleri, kamuya, politika oluşturma süreçlerinde en iyi şekilde “partner” olabilmesi ve iyi savunuculuk yapabilmesi için iyi yönetişimi bir kültür olarak benimsemeleri gerekmektedir.” diye ekledi.  Çakmakçı, Uzmanlık Sertifikalarını alanlara ise şu çağrıda bulundu: “Sivil toplumun profesyonel ekibe ihtiyacı var. İyi yönetişim konusunda öğrendiklerinizi hayata geçirmenizi ve deneyimlerinizi yaygın şekilde paylaşarak bilgi paylaşımının sürekliliğini sağlamanızı diliyoruz.”

Bakış açımız değişti ve gelişti

Programın mezunlarından Melahat Ongun, “Sertifika programımız boyunca sivil toplumda iyi yönetişim, bütünsel ve stratejik bakış açısı, entegre düşünce, sağlıklı paydaş ilişkileri inşa etme, işbirliği geliştirme, sosyal sermaye oluşturma becerisi gibi geniş kapsamlı bilgiler kazandık. Kurallar koyarak sistem oluşturmayı ve bu kurallara nasıl sadık kalacağımızı öğrendik. İşimize bakış açımız değişti ve gelişti. Bizden sonraki katılımcıların da bu eğitimin her dakikasını aynı verimlilikle değerlendireceklerine inanıyoruz” bilgilerini verdi.

Argüden Yönetişim Akademisi; Adana Kent Konseyi işbirliğinde sivil toplum kuruluşlarında görev alan yönetici ve yönetici adayları, sivil toplumda kariyer yapmak isteyen yeni mezunlar ve sivil toplum çalışanları ve gönüllüleri olmak üzere tüm katılımcılara ‘katılım belgesi’ ve 43 kişiye ‘Uzmanlık Sertifikası’ verildi. 

Uzaktan Eğitim Platformu’yla sürdürülebilir eğitim

Programa kaydolup ‘Uzmanlık Sertifikası’ almaya hak kazanan katılımcılar; sivil toplumun kendi içinde ağlarını (network) güçlendirme, sınıf içinde canlandırma (simülasyon) gibi farklı öğrenme yöntemlerini deneyimlediler. Mevzuat da dahil olmak üzere bir STK yöneticisinin bilmesi gereken tüm temel kavramlar bilgi sahibi oldular. Uzaktan eğitim platformu açılarak sürdürülebilir bir şekilde kazanımların devam etmesi amaçlandı. Programın sonunda Akademi yayınlarından hediye edildi.

Eğitim Kadrosunda, Türkiye’nin saygıdeğer eğitmenleri ve profesyonelleri bulunuyor

Program, kamu ve sivil toplum liderleri, sivil topluma gönül vermiş profesyoneller ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerindeki akademisyenler tarafından verildi. Argüden Yönetişim Akademisi kurucusu Dr. Yılmaz Argüden, Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, AB Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan, Boğaziçi Üniversitesi Profesörü Prof. Dr. Mine Eder, Hacettepe Üniversitesi Profesörü Prof. Dr. Muhittin Acar, Change.org ve Good4Trust kurucusu sosyal girişimci Uygar Özesmi, Borusan Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Canan Ercan Çelik ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) Kurucu Başkanı Ali Kâmil Uzun da eğitmenler arasında yer aldı. Eylül ayında başlayan eğitim, 5 hafta içinde toplam 11 gün ve 22 ders ile tamamlandı.

 

İlgili Kişiler