• Bültenimize Kaydolun

İyi Yönetişim, Sürdürülebilir Gelecek için İş Dünyasını Nasıl Dönüştürür?

İyi Yönetişim Günü (SKA 16: 16 Şubat) kapsamında, UN Global Compact iş birliğiyle "İyi Yönetişim, Sürdürülebilir Gelecek için İş Dünyasını Nasıl Dönüştürür?" webinarını düzenledik.

İyi Yönetişim, Sürdürülebilir Gelecek için İş Dünyasını Nasıl Dönüştürür?

Çevrimiçi, 19 Şubat 2025

UN Global Compact Dönüşümsel Yönetişim Direktörü Gabriela Ocampo, moderatörlüğünde gerçekleşen webinarda, Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, UN Global Compact Yönetişim ve Yolsuzlukla Mücadele Başkanı Cristina Ritter, UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, RELX Sürdürülebilirlik Başkanı Márcia Balisciano ve ARGE Danışmanlık Yönetici Ortağı Dr. Erkin Erimez iyi yönetişim ilkelerinin benimsenmesinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada etkilerini ele aldılar.

UN Global Compact Dönüşümsel Yönetişim Direktörü Gabriela Ocampo, panelde iş dünyasında sürdürülebilirlik, etik liderlik ve yönetişim kavramlarını ele aldı. Sürdürülebilirliğin karar alma süreçlerinin bir parçası olması gerektiği, etik liderliğin rolü, yönetişimi benimsemede yönetim kurullarının sorumlulukları ve yapay zeka yönetişimi konularında konuşmacılara sorular yöneltti.

Panelden öne çıkan mesajlar;

Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Yılmaz Argüden konuşmasında sürdürülebilir başarının sağlanabilmesi için sürdürülebilirliğin yönetim kurulunun gündeminde olmasının ve bir değer yaratma fırsatı olarak görülmesinin önemini vurguladı. Dr. Argüden, “Kurumların sürdürülebilirliğe daha geniş bir bakış açısıyla yaklaşmaları gerekiyor. Yalnızca finansal sonuçları değil, aynı zamanda çevresel, ekonomik ve sosyal boyutları da göz önünde bulundurmalılar. Finansal sermayeye kolayca erişilebilirken, entelektüel sermayenin gelişimi uzun vadeli çaba gerektiriyor. Kurumlar için, iyi yönetişim ve sürdürülebilir kalkınmanın temeli olan güven kültürünü tesis etmeleri öncelikli bir konu olmalı.” dedi.

UN Global Compact Yönetişim ve Yolsuzlukla Mücadele Başkanı Cristina Ritter, dönüşümsel yönetişimi; kurumsal, sürdürülebilir ve küresel yönetişimi birleştiren bir çerçeve olarak tanımlıyor. Ritter, “Dönüşümsel yönetişim, dürüstlük, şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi temel yönetişim ilkelerinin yanı sıra, çevresel ve toplumsal etkileri de göz önünde bulundurur. Bu yaklaşım, şirketlerin ekosistemleriyle sorumlu bir şekilde etkileşimde bulunmalarını, barış ve adaleti teşvik etmelerini ve küresel hedeflerle (örneğin SDG 16) uyumlu olmalarını sağlar. Şirketlerin yalnızca yasal uyumla yetinmemeleri, aynı zamanda etik kararlar alarak kamu kurumlarına, insan haklarına ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamaları gerekir. Bu süreç, güçlü etik liderlik ve güven kültürünü gerektirir,” dedi.

UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, yönetim kurullarının sorumluluklarının dönüştürülmesinin önemini vurgulayarak sürdürülebilirliğin şirket stratejisinin temel bir unsuru haline gelmesi gerektiğine dikkat çekti. Dördüncü, “Sadece kısa vadeli kâr maksimizasyonuna odaklanmak yerine, yönetim kurullarının şirketin dayanıklılığını artıran uzun vadeli değer yaratmaya öncelik vermeleri gerekiyor. Bu zihinsel dönüşüm, sosyal etki ve çevresel faktörlerin karar alma süreçlerinde kritik itici güçler haline gelmelerine olanak tanır. Şirketler, tüm paydaşlar için değer yaratmalılar: tedarik zinciri, müşteriler ve toplum. Dönüşümsel yönetişimi benimseyen şirketler, sürdürülebilir büyüme taahhütlerini ve sosyal etkilerini yansıtan güçlü bir hikaye oluşturabilirler,” dedi.

RELX Sürdürülebilirlik Başkanı Márcia Balisciano ise iyi yönetişimin, Generative AI'nin geliştirilmesi ve uygulanmasında merkezde olması gerektiğini vurguladı. Bu teknolojinin sorumlu bir şekilde kullanılmasının, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik olumlu bir etki yaratma gücüne sahip olduğuna dikkat çeken Balisciano, şeffaflık, etik ve hesap verebilirlik ilkelerinin, yapay zekanın nasıl uygulanacağı konusunda rehberlik etmede temel unsurlar olduğunu belirtti. Böylelikle yapay zekanın kurumların daha bilinçli ve veri odaklı kararlar almasına yardımcı olabileceğine ve daha sürdürülebilir ve adil bir geleceğe katkıda bulunabileceğine dikkat çekti.

ARGE Danışmanlık Yönetici Ortağı Dr. Erkin Erimez, kapanış konuşmasında yönetişimin karar alma süreçlerinin her yönünü kapsadığını vurguladı. Sürdürülebilir bir dünya inşa etmek için ekonomik, çevresel ve sosyal boyutların bütünsel bir şekilde göz önünde bulundurularak yönetişim ilkelerinin benimsenmesi ve etkin bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Dr. Erimez, etik liderliğin karar alma süreçlerinde uzun vadeli değer odaklı bir yaklaşımın sağlanmasında etkin bir rol oynadığını belirterek, yönetim kurulunun değer zincirinin en önemli parçası olarak anlamlı değişim yaratma ve olumlu etkileri hızlandırma konusunda kritik bir rol üstlendiğini vurguladı. Ayrıca, yapay zekanın kurumların veri odaklı kararlar almasına yardımcı olarak güçlü bir dönüştürücü olabileceğine dikkat çekti.

İlgili Kişiler

Gabriela Ocampo

Manager of Transformational Governance, UN Global Compact

Dr. Yılmaz Argüden

Mütevelli Heyeti Başkanı

Cristina Ritter

Yönetişim ve Yolsuzlukla Mücadele Başkanı, UN Global Compact

Ahmet Dördüncü

UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı

Márcia Balisciano

Dr. Erkin Erimez

Akademik Kurul Üyesi