5 Kasım 2024 Salı günü, 10:00–12:30 saatleri arasında Pera Müzesi’nde kamunun, sivil toplumun, özel sektörün liderleriyle bir araya gelerek gerçekleştirdiğimiz etkinlikte, güven ortamının oluşturulmasında iyi yönetişim ilkelerinin rolü ve uygulanması derinlemesine irdeledik. Ayrıca, kurumları iyi yönetişim ilkeleri doğrultusunda sistematik olarak yönlendiren, süreçlerin kalitesini ölçerek güvenin tesisine katkıda bulunan Sivil Etkileşim Modeli©’nin (SEM) temel ilkelerini ve işleyişini de katılımcılarla paylaştık.
Açılış Konuşmalarından Öne Çıkanlar: Güven Kültürü ve Etkili İş Birlikleri
Etkinliğin açılış konuşmalarını Argüden Yönetişim Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Metin Çakmakçı, Argüden Yönetişim Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Metin Çakmakçı konuşmasında, vatandaşların yaşadıkları ortamı en yakından belirleyen kurumlara yönelik güven duygusu arttığında yaşam memnuniyeti, hoşluğu ve toplumsal uyumun da arttığının altını çizdi. Son birkaç yılda demokrasiyi güçlendirmek için güveni oluşturmak gerektiğinin uluslararası kuruluşların da gündemi olduğunu belirten Çakmakçı; Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos 2024 toplantısından, OECD’nin 2024 Güven Anketi'nden örnekler verdi ve Ekonomi Nobel Ödülü'nün kurumlara güven temalı çalışmaları için Daron Acemoğlu'na verildiğini hatırlattı.
Orhan Turan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı
Açılış konuşmasında etkili iş birlikleriyle toplumda güven duygusunun artacağını belirten Orhan Turan, kamu-sivil toplum-özel sektör iş birliğinin hem sorunların aşılmasını kolaylaştıracağını hem de katılımcı demokrasiyi geliştirerek devlete duyulan güveni artıracağını belirtti.
Güveni Geliştirmek için Sivil Etkileşim Modeli©
Argüden Yönetişim Akademisi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Ilgaz, Sivil Etkileşim Modeli©: İyi Yönetişim ile Güven İnşa Etmek adlı sunumunda kurumları iyi yönetişim ilkeleri doğrultusunda sistematik olarak yönlendiren, süreçlerin kalitesini ölçerek güvenin tesisine katkıda bulunan Sivil Etkileşim Modeli©ni tanıttı.
Pınar Ilgaz, Argüden Yönetişim Akademisi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Güven Kültürü için İyi Yönetişim Paneli
Kamu, sivil toplum ve özel sektörden konuklar; Eski Başbakan Müsteşarı, Milli Eğitim Bakanı (2011–2013) Prof. Ömer Dinçer, UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, TÜSEV Temsilciler Kurulu Başkan Erdal Yıldırım, TESEV Mütevellisi ve İyi Yönetişim Danışmanı Fikret Toksöz, Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Yılmaz Argüden moderatörlüğünde Güven Kültürü için İyi Yönetişim Paneli'nde yer aldılar.
Soldan sağa: Prof. Ömer Dinçer, Ahmet Cemal Dördüncü, Dr. Yılmaz Argüden, Erdal Yıldırım, Fikret Toksöz
Güven inşa süreçlerinde iyi yönetişimin önemini ve aynı zamanda demokrasi, sürdürülebilir kalkınma, yaşam kalitesi ile kurumsal itibara olan faydalarını değerlendirdi.
Dr. Yılmaz Argüden'in devlet ve vatandaşlar arasında güvenin gelişmesi için kamu aktörleri ve vatandaşlara düşen görevlerin altını çizerek bu güvenin sağlanmasında iyi yönetişimin rolünü sorması üzerine Prof. Ömer Dinçer “Güçlü bir demokrasi, bireylerin seslerinin duyulabildiği, taleplerinin dikkate alındığı ve sorunlarının çözüme kavuşturulabildiği bir ortamda yeşerir. Bu nedenle, iyi yönetişim uygulamalarını hayata geçirmek, yalnızca bugünkü toplumsal barış ve istikrarı değil, gelecekteki demokratik dayanıklılığı ve toplumsal huzuru da güvence altına alır.” dedi.
Önemli özel sektör kuruluşlarında üst düzey görevler üstlenmiş olan, Global Compact Türkiye, %30 Kulübü, TÜSİAD Haysiyet Divanı gibi sivil inisiyatiflere de liderlik eden Ahmet Dördüncü panelde toplumda güvenin yaygınlaşması için özel sektör kuruluşlarına da önemli roller düştüğünü belirterek şu mesajı paylaştı: “İyi yönetişim, sadece bir yönetim modeli değil, aynı zamanda şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık ve etik değerler gibi güven tesis eden unsurları içeren bir ilkeler bütünüdür. İyi yönetişim anlayışının kurumlarda etkin bir şekilde tesis edilmesi ve içselleştirilmesi, uzun vadede kurumsal güveni ve sürdürülebilir başarıyı sağlamak için önemlidir.”
BÜMED, Koç Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarında yöneticilikler üstlenen ve mevcutta ise Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı'nın Başkanlığını yürüten Erdal Yıldırım ise STK’ların anlamlı iş birliklerine önem vermesine dikkat çekerek “Sivil toplum; şeffaflık, adillik ve tutarlılık gibi iyi yönetişim ilkelerini süreçlerine entegre ederek, toplumsal güveni sağlamalı. Güven, sivil toplumun topluma sağladığı katkının kalıcılığını belirleyen en önemli unsurlardan biri. Bu kapsamda STK’ların doğru ve etkin iletişim kurarak, yaptıkları işi iyi anlatmaları sürdürülebilir bir toplumsal etki için belirleyici rol oynar.” dedi.
Kamudan sivil topluma, yerel yönetimlerden bağımsız düşünce kuruluşlarına kadar geniş bir yelpazedeki deneyimleriyle Fikret Toksöz ise “Öğrenmenin ve gelişmenin ilk adımı ölçmektir. Ölçümleme yaparken, sorunları ve zorlukları doğru şekilde tanımlayabilmek çok önemli. Özellikle yerel yönetimlerde öne çıkan üç temel alan olan imar planları, istihdam ve ihale süreçlerinde ölçüm yapmak ciddi zorluklar içeriyor. Bu alanlarda sağlıklı bir değerlendirme yapılabilmesi, daha şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışının yerleşmesi için gereklidir.” dedi.
İlgili Kişiler