• Bültenimize Kaydolun

Model, her adımda süreçlerin kalitesini ölçerek güven inşa etmeye yönelik bir araç sağlıyor.

Sivil Etkileşim Modeli©

İyi Yönetişim ile Güven İnşa Etmek

“Güven, iyi yönetişimin özü ve sürdürülebilir kalkınmanın temelidir.”

Mevcut küresel bağlamda, demokratik sistemin korunması ve teşvik edilmesi, yaşam kalitesini artırmak açısından büyük önem taşıyor. Kamu kurumlarına olan güvenin inşa edilmesi ve sürekli iyileştirilmesi, demokrasiyi güçlendirmenin anahtarıdır. Demokrasiye duyulan güven ise yalnızca iyi yönetişim benimsenerek inşa edilebilir. Bunun için toplumun tamamını, kamunun tüm katmanlarını ve politika döngüsünün bütününü kapsayan bir yaklaşıma ihtiyaç var; bu yaklaşım ise (a) doğru bilgilendirme ile anlamlı ve kapsayıcı paydaş katılımına, (b) uygulama öncesi ve sonrası için geliştirilecek etki analizleriyle desteklenen, veri temelli karar almaya, (c) uyum ve uygulama maliyetlerinin dikkate alınmasına ve (d) farklı paydaşlar üzerindeki önemli etkilerin anlaşılması, kaynakların mobilizasyonu ve sürekli öğrenmenin desteklenmesi için entegre düşünceye odaklanmalıdır.

Kamu kurumlarına benzer şekilde, özel sektör kurumları da uzun vadeli başarı için paydaşlarının güvenine ihtiyaç duyar. Kamu, özel veya kâr amacı gütmeyen tüm kurumlar için sürdürülebilir başarı, uzun vadeli bir bakış açısının benimsenmesi, karar alma süreçlerinde tüm paydaşların çıkarlarının dikkate alınması ve sürekli yatırım yapma ve yenilik geliştirme yeteneğinin geliştirilmesiyle sağlanabilir. Sürdürülebilir başarı, entegre düşünce, etkin uygulama ve değer iletişiminin doğru şekilde yapılmasıyla elde edilebilir. 

Bu nedenle, paydaş katılımının kapsayıcı ve anlamlı olması, sadece karar alma aşamalarında değil, hizmet tasarımı (tasarım odaklı düşünme) ve geri bildirim aşamalarında da sağlanmalıdır. Katılım çalışmalarında paydaşlarla paylaşılan bilgilerin ve katılım süreçlerinin kalitesi kritik öneme sahiptir.

Sivil Etkileşim Modeli© paydaşlarının güvenini artırmayı amaçlayan her türlü kurum için etkin bir çerçeve sunuyor. İyi yönetişim ilkelerini faaliyetlerine entegre eden kurumlar daha güçlü, daha şeffaf ve hesap verebilir bir yapı oluşturabilir; bu da hem hedeflerine ulaşmalarını sağlar hem de paydaşlar arasında güven ve iş birliğini teşvik eder.

Model, yalnızca bir rehber değil, aynı zamanda yönetişimde mükemmelliğe ulaşmak için dönüştürücü bir değerlendirme aracı. İyi yönetişim ilkelerinin, kurumların tüm faaliyetlerinde benimsenmesi, sürekli olarak geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiği anlayışıyla geliştirildi. Model, üç temel yönetişim süreci—Yapı ve Yön, Uygulama, Ölçme ve Değerlendirme—ve dört temel yönetim adımına uygulanıyor: Karar Alma, Organizasyon ve Süreçler, Kaynak Kullanma ve Hizmet Sunma. Bu yaklaşım, kuruluşun temel amaç ve hedeflerine her yönetim adımında titizlikle uyumlu olmasını ve bu adımları etkin bir şekilde yürütmesini sağlıyor. Model, bu süreç ve adımları iyi yönetişim ilkelerine entegre ederek iyi yönetişimin uygulanmasına bütüncül bir bakış kazandırıyor ve tüm faaliyetlerin kurum misyonuna anlamlı bir şekilde katkıda bulunmasına olanak sağlıyor.

Yazarlar