Yerel yönetimlerde iyi yönetişim kültürünün sembolü olarak kabul edilen Markanın takdimi için Ankara'da gerçekleştirilen törene Türkiye'nin dört bir yanından yerel yönetimlerin temsilcileri, basın mensupları ve Ulusal Platformun temsilcileri katıldı. Bir yıldır gerçekleştirilen hazırlıklar ve başvuru süreçlerinin sonunda Marka 13 belediyeye takdim edildi. Türkiye'de ilk kez 2022 yılında 2 ilçe belediyesinin kullanma hakkı kazandığı Markayı 2023 yılında iki büyükşehir belediyesi ve dört ilçe belediyesi kazanmıştı. 2024 yılında ise gerçekleştirilen çalışmalar ve verilen taahhütler doğrultusunda Marka kullanım hakkı, beş büyükşehir belediyesi, iki il belediyesi ve altı ilçe belediyesine verildi.
Tören, Markayı Türkiye'de vermekle yetkili Ulusal Platformun ve Avrupa Konseyi temsilcilerinin açılış konuşmalarıyla başladı. Avrupa Konseyi temsilcisi Türkiye'de ELoGE süreçlerine verdikleri önemin altını çizerken, Ulusal Platformun temsilcileri de Markanın Türkiye'de kullanımının yerel yönetimlere sağladığı yararlar üzerine konuşmalarını gerçekleştirdi.
Törende açılış konuşmalarını; Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Yönetişim Uzmanlık Merkezi Başkan Yardımcısı Niall Sheerin, Avrupa Yerel Demokrasi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mario Žuliček, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan ve Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Yılmaz Argüden gerçekleştirdi. Argüden Yönetişim Akademisi Akademik Kurul Üyeleri Dr. Erkin Erimez ve Dr. İnan İzci’nin gerçekleştirdiği marka bilgilendirme sunumunun ardından Jüri Komitesi Temsilcisi, E. Vali Enver Salihoğlu markanın başvuru ve değerlendirme sürecine dair jüri yaklaşımını aktardı. Konuşmaların ardından 13 belediyeye Markanın takdimi yapıldı.
Ulusal Platform ve Avrupa Konseyi Temsilcilerinin Konuşmaları
Törene ev sahipliği yapan Türkiye Belediyeler Birliği'nin Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan “Yerel yönetimlerin toplum nezdindeki güvenilirliği ancak “karar alma süreçlerinin katılımcı, hizmetlerin kapsayıcı ve uygulamaların şeffaf” olmasıyla inşa edilebilir. Türkiye Belediyeler Birliği olarak, bu değerleri yaygınlaştırmak için çaba harcıyor ve bu konuda emek veren beledilerimize rehberlik veriyoruz. Avrupa Konseyi tarafından geliştirilen ve birliğimizin amaçları ile örtüşen ELoGE’nin, ülkemizdeki uygulama sürecine, Türkiye Belediyeler Birliği olarak ortak olmaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.
Dr. Şengül Altan Arslan, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Yönetişim Uzmanlık Merkezi Başkan Yardımcısı Niall Sheerin “Türkiye’de Argüden Yönetişim Akademisi’nin koordinatörlüğünde yürütülen ELoGE programı, belediyelerin yönetişim kapasitelerini geliştirmeyi hedefleyen önemli bir girişim. Marka kullanım hakkının üç yıl içerisinde 2’den 13’e çıkması Türkiye’de yerel yönetimlerin yönetişim kapasitelerini geliştirmeye yönelik güçlü bir irade sergilediklerini ve demokratik yönetişim ilkelerine verdiği önemi ortaya koyuyor. Bu süreç, belediyelerin kendi performanslarını iyileştirmelerine ve toplumla daha güçlü bir bağ kurmalarına zemin hazırlıyor. Bu yıl Türkiye Belediyeler Birliği’nin de ELoGE sürecine katılım göstermesinden mutluluk duyuyoruz.” dedi.
Niall Sheerin, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Yönetişim Uzmanlık Merkezi Başkan Yardımcısı
Avrupa Yerel Demokrasi Derneği (ALDA) Yönetim Kurulu Üyesi Mario Žuliček, “Demokrasi, toplumsal gelişim ve sürekli iyileşme sürecini ifade eder. Bu süreçte yerel yönetimler, toplumda değişimin öncüleri olarak önemli bir rol üstleniyorlar. Bu doğrultuda ELoGE, belediyelere kendi yönetim sistemlerini değerlendirme ve iyileştirme fırsatı sunarak, yönetim süreçlerinde etkinliği artırmayı amaçlıyor. Ayrıca ELoGE, insan haklarının güçlendirilmesi, şeffaflık ve etik ilkelerin benimsenmesi gibi temel demokratik değerleri desteklemektedir. ALDA olarak biz de bu değerleri destekliyor ve yerel yönetimlerin demokratik süreçlerini iyileştirmeleri için çalışıyoruz.” dedi.
Mario Žuliček, Avrupa Yerel Demokrasi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Yılmaz Argüden “Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası (ELoGE), yerel yönetimlere iyi yönetişim yolculuklarında önemli bir yol haritası sunuyor. ELoGE sürecine yeni katılan belediyelerimizin yanı sıra, üç yıldır bu sürecin içinde yer alarak yönetişim seviyelerini her geçen gün daha da ileri taşıyan belediyelerimizin başarısı, ülkemizde güven kültürünün benimsenmesi adına önemli bir gelişimi ifade ediyor. Markayı 2025 yılı için kullanmaya hak kazanan tüm belediyelerimizi kutluyoruz.” dedi.
Dr. Yılmaz Argüden, Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı
Marka Takdim Töreni
Yerel yönetimler alanında çalışan akademisyenler, emekli bürokratlar, sivil toplum temsilcileri ve yönetişim uzmanlarından oluşan bağımsız jürinin değerlendirmesi sonucunda Markayı bir yıllığına kullanmaya hak kazanan 13 belediye açıklandı.
İlk olarak Marka kullanımına bu yıl itibariyle başlayan belediyelere Markaları takdim edildi. Belediyeler kendi aralarında ilçe belediyeleri, il belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri şeklinde sıralandı. Bu alt kategorilerin her biri ise törenin adil akışı için kendi içinde alfabetik olarak sıralandı.
2024 yılında, Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası'nı ilk kez kullanmayı hak eden belediyeler sırasıyla şöyle:
- Avcılar Belediyesi (İstanbul)
- Etimesgut Belediyesi (Ankara)
- Kadıköy Belediyesi (İstanbul)
- Melikgazi Belediyesi (Kayseri)
- Amasya Belediyesi
- Niğde Belediyesi
- Adana Büyükşehir Belediyesi
- Balıkesir Büyükşehir Belediyesi
- Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası'nı teslim alan Etimesgut Belediyesi Başkanı Erdal Beşikçioğlu Etimesgut Belediyesi'nin yönetişim mükemmelliği yolculuğuna dair görüşlerini paylaştı. Beşikçioğlu, Markayı kullanım hakkı elde etmenin, Etimesgutlu vatandaşlarına karşı sorumluluklarını artırdığını, bir sonraki yılda da Markaya yeniden başvurmayı planladıklarını söyledi. Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası'na teşvik için Ulusal Platform üyelerine teşekkürlerini sundu.
Erdal Beşikçioğlu, Etimesgut Belediye Başkanı
Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası'nı teslim aldıktan sonra Melikgazi Belediyesi Başkanı Mustafa Palancıoğlu ise öncelikli olarak Türkiye Belediyeler Birliği'ne, Avrupa Konseyi'ne ve Argüden Yönetişim Akademisi'ne teşekkürlerini iletti. Markayı kullanım hakkı elde etmiş olmanın, yönetişim çalışmaları için teşvik edici olduğunu paylaştı.
Mustafa Palancıoğlu, Melikgazi Belediye Başkanı
2024 yılında jürinin güvenini tazeleyerek Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası kullanım hakkını yenileyen belediyeler ise şöyle oldu:
- Bağcılar Belediyesi (İstanbul)
- Sultanbeyli Belediyesi (İstanbul)
- Ankara Büyükşehir Belediyesi
- Eskişehir Büyükşehir Belediyesi
2023 yılında ilk kez kullanım hakkı elde ettikleri Markayı tekrar kazanmış olmaktan mutlu olduklarını ifade eden Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Av. Ayşe Ünlüce ise Eskişehir'in 5 yıllık stratejik planını hazırlarken ELoGE'nin 12 ilkesi ve 97 göstergesinden yararlandıklarını, benimsedikleri katılımcılık ilkesi gereği vatandaşların karar alma süreçlerinde aktif rol almasının yolunu açtıklarını paylaştı.
Av. Ayşe Ünlüce, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı
Ulusal Platformun Oluşturulması ve ELoGE Başvuru Süreci
ELoGE başvuru süreci, Avrupa Konseyi’nin Türkiye’de markayı vermekle yetkilendirdiği Argüden Yönetişim Akademisi’nin koordinatörlüğünde oluşturulan Ulusal Platform tarafından yürütüldü. Ulusal Platformun bu yılki üyeleri ise Türkiye Belediyeler Birliği, Avrupa Yerel Demokrasi Derneği ve Altınbaş Üniversitesi oldu. Başvurular, Avrupa Konseyi’nin belirlediği kriterler çerçevesinde, deneyimli bürokratlar, akademisyenler ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan bağımsız bir jüri tarafından değerlendirildi.
İlgili Kişiler